הפרת חוזה

מהי הפרת חוזה ומה ניתן לעשות בגינה

חוזים הינם מסמכים מחייבים מבחינה משפטית, המאפשרים לאנשים, חברות וארגונים להתקשר אלו עם אלו בעסקאות מסוימות. לאור המחויבות של הצדדים לאמור בחוזה, הרי שאי עמידה בו עשויה להיחשב בתור הפרה ומכאן להוביל לסעדים שונים שיקבל הצד הנפגע מההפרה. דברים אלו נכונים לגבי חוזים מכל המישורים, בין אם מדובר בהסכמים בין משקיעים או שותפים, בין מוכר לקונה דירה או בין בעל דירה למשכיר, ועוד שורה ארוכה של הסכמים אזרחיים, מסחריים, במקרקעין וכן הלאה. בשורות הבאות יובא מידע לגבי הפרת חוזה והסעדים שניתן לקבל בגינה.

שני סוגים של הפרות

הפרת הסכם יכולה להיות יסודית או לא יסודית. ההגדרה של הפרה יסודית מתממשת כאשר אדם או גוף לא היה חותם על ההסכם לו ידע מלכתחילה שהפרה כזו תתקיים, ואם היה יודע את התוצאות שלה. לדוגמא, אם אדם מכר דירה לאחר אך לא קיבל את התמורה בעבורה. בנוסף, הפרה יסודית היא כזו שנרשמה בהסכם עצמו ככזו, כלומר ששני הצדדים הסכימו שבמצב עניינים כזה (כגון אי העברת התמורה הכספית לדירה, או לחילופין אי העברת הזכויות על הדירה לקונה), תהא זו הפרה יסודית. להגדרה של הפרה יסודית קיימת חשיבות, ובעיקר מכיוון שהיא מאפשרת את ביטול החוזה במידה והתקיימה. על כך יורחב בהמשך.

מאידך, הפרה רגילה או שאינה יסודית, מתקיימת במקרה של הימנעות ממעשה או ביצוע מעשה המנוגד למה שכתוב בחוזה. במצב כזה, אי אפשר לבטל את החוזה אלא חובה להעניק לצד המפר אפשרות לתקופה מסוימת לתקן את המעשה או המחדל שלו, ורק לאחר מכן במידה והמצב לא תוקן ניתן לבטל את החוזה. הבדל נוסף הוא שאם בוצעה הפרה יסודית בחוזה כלפי חלק ממנו, והוא ניתן לחלוקה לשני חלקים או יותר, הרי שאפשר לבטל את ההסכם כולו. מאידך, אם מדובר בהפרה רגילה שבוצעה לגבי חלק מהסכם הבנוי מחלקים נפרדים, האפשרות לבטל את החוזה נוגעת רק לאותו החלק.

ביטולים ואכיפות

לפני שידובר בפיצויים בגין הפרת חוזה, יש להדגיש את שתי האפשרויות האחרות. הראשונה היא כאמור ביטול חוזה, שמשמעה ששני הצדדים חייבים להחזיר זה לזה את מה שקיבלו בהתאם להסכם. לחילופין, אם לא ניתן להשיב את מה שהושג, כגון סחורה או מוצרים שכבר נמכרו, הרי שניתן לשלם את השווי הכספי של מה שהתקבל בהסכם. אפשרות זו פתוחה גם במקרים שהצד הנפגע מעדיף לקבל את חלקו בכסף.

אפשרות נוספת היא להגיש לבית המשפט תביעה הפרת חוזה, הדורשת את אכיפתו על הצד השני. בית המשפט עשוי להיענות לדרישה זו במידה ואכן קיימת אפשרות מעשית להתקיימותו של החוזה, במידה והפיקוח על האכיפה מטעם בית המשפט או ההוצל"פ הוא בגדר הסביר, במידה ולא מדובר בחוזה שירות אישי שבו הצד המפר לא מעוניין לתת את השירות, וכמובן בהנחה שנסיבות התביעה אכן מוצדקות.

קבלת פיצויים בגין הפרת חוזה

ראשית, יש לציין כי ניתן גם לבטל חוזה וגם לדרוש פיצויים, וניתן גם לאכוף חוזה וגם לדרוש פיצויים, אך כמובן שלא ניתן גם לדרוש את ביטול ההסכם וגם את אכיפתו. באופן כללי, האפשרות לתבוע פיצויים עומדת לכל צד שנפגע עקב הפרת ההסכם, כל עוד אלו נזקים שאפשר היה לצפותם מראש במקרה של הפרה. במצבים מסוימים בית המשפט עשוי לפסוק גם פיצויים עבור נזקים לא כספיים, כגון סבל או נזקים נפשיים. מאידך, לרוב מדובר בפיצויים כספיים שכוללים ריביות והצמדות, ואינם לוקחים בחשבון פיצוי שמקבל הצד הנפגע מפוליסת ביטוח – במידה והיא קיימת.

בבית המשפט יש צורך להוכיח את הנזקים שנגרמו. לעומת זאת, אם הסכימו הצדדים על פיצויים מסוימים במקרה של הפרת הסכם, הרי שלא צריך להוכיח את הנזק בבית המשפט, אלא רק להוכיח את התקיימות ההפרה.

לפרטים נוספים בנושא ולקבלת שירותי עורך דין חוזים, הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו בטלפון 02-6523322 או 03-9651548.

 

הפרת חוזה עבודה
דילוג לתוכן