הבראת חברות

אודות הבראת חברות בישראל

אין זה נדיר שחברות נקלעות לקשיים פיננסיים, לעיתים עד כדי כך שאינן מסוגלות עוד לעמוד בהתחייבויותיהן הכלכליות כלפי הגורמים השונים, כגון הבנקים שהלוו כספים, ספקים שמגיעים להם תשלומים, העובדים הממתינים למשכורות, ועוד. במקרים כאלו, קיימת כמובן האפשרות לפעול לפירוק החברה בהליכים מוסדרים בהתאם לחוק, ולמעשה להכריז על פשיטת רגל תוך מינוי כונס המרכז את הנכסים ומחלק אותם לנושים על פי סדרם. מאידך, לעיתים קרובות קיימת עדיפות, הן לבעלי החברה והן לשאר הגורמים המעורבים, ללכת בכיוון של הבראת חברות – הכרוכה בין היתר בהקפאה של הליכי הכינוס המתנהלים בהוצאה לפועל ומינוי נאמן.

     

    אפשרויות הבראה בחוק החברות

    חוק הבראת חברות, או למעשה חוק החברות, מקדיש מספר סעיפים לאפשרות של הבראת חברה במקום פירוקה. ראשית, החוק מאפשר פנייה אל בית המשפט בבקשה שיוציא צו להקפאת הליכים. המשמעות היא שמכאן והלאה לאורך 9 חודשים מוקפאים הליכים הננקטים על ידי הנושים, והחברה זוכה לתקופה של שקט תעשייתי יחסי, אותו מנצלים לצורכי הבראה ושיקום. עם זאת, ראוי לציין כי בית המשפט אינו מתייחס בקלות ראש אל ההקפאה, ויעשה זאת רק לאור בחינה של שיקולים רבים – ובעיקר אם יש כוונה אמיתית ותוכנית מעשית ומפורטת להבראתה של החברה.

    כך למשל, בית המשפט יבחן את מצב הענף כיום והצפי העתידי, ומכאן את המסקנות לגבי העדיפות של הקפאת הליכים ופעולות הבראה כנגד פירוק החברה וכינוס נכסים. בנוסף, בית המשפט יבחן היטב את מצבה הנוכחי של החברה ואת תוכניות ההבראה העתידיות, ויקשיב לקבוצות הנושים וטענותיהם. משקל רב נותן בית המשפט לטענות הצדדים, בין אם העובדים שעשויים ליהנות מהמשך פעילות החברה, בין אם הבנקים המצויים תמיד בראש רשימת הנושים בתור נושים מובטחים, וכן הלאה. בהתאם לטענות המושמעות, בית המשפט יתרשם מהסיכויים להגעה להסדר, והאם המשך פעילות החברה באמת יועיל או שמע יוביל לפגיעה בתזרים, בנכסים ומכאן בעובדים והנושים.

    למעשה, עורך דין הבראת חברות יסביר לכם שבחוק החברות קיים דגש רב על שיתוף פעולה מלא ככל הניתן בעת תהליכי הבראה, בין הנהלת החברה, הרשויות, בעלי המניות והנושים, מתוך הבנה שככל ששיתוף הפעולה יהיה מלא יותר כך גדלים הסיכויים להבראה. בדיוק מאותה סיבה, חוק החברות מורה כי ספקי שירותים ותשתיות של החברה מחויבים להמשיך את פעילות מולה, מבלי לדרוש תנאים מיוחדים המנצלים את מצבה הקשה, וזאת על מנת לאפשר התנהלות תקינה ככל הניתן. דברים אלו נכונים גם לגבי לקוחות קבועים של החברה, שאם הם מעוניינים להפסיק לקבל את שירותיה עקב מצבה הפיננסי, עליהם לקבל לשם כך אישור של בית המשפט.

    היבט נוסף של חוק החברות עוסק במינוי נאמן, אשר תפקידו לגבש את תוכנית ההבראה ולקשר בין הגורמים השונים, למצוא מקורות מימון, ובידיו מושמות סמכויות רבות. על הנאמן להיות אדם בעל ניסיון רב, לרוב עורך דין, וככל שיש לו גם ניסיון עסקי וניהולי מהשטח, והבנה כלכלית מעמיקה, כך טוב יותר. לאחר שנבחנו כלל ההיבטים כגון שווי החברה, צעדי התייעלות, מקורות מימון אפשריים ושיפור הפעילות בתחומים השונים, ולאחר שכל אלו הוכנסו לתוכנית עסקית מפורטת ומסודרת, הנאמן מכנס אסיפת נושים על מנת שתאשר את ההסדר. יש לציין כי קבלת ההסדר אמנם חייבת ברוב מסוים מסך הנושים ומסך תביעות החוק, אולם במקרים מסוימים עשוי בית המשפט לחייב את תוכנית ההבראה למרות שלא התקבלה, או להיפך – לדחות אותה, בהתאם לשיקוליו. בכל מקרה התוכנית חייבת את אישור בית המשפט כדי לצאת אל הפועל.

    לפרטים נוספים בנושא הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו בטלפון 02-6523322 או 03-9651548.

עורך דין הבראת חברות
דילוג לתוכן