הוצאה לפועל הסדר חוב

הסדר חובות בהוצאה לפועל

 

לאחר שמתקבל מכתב אזהרה מההוצאה לפועל יש לפעול במהירות האפשרית, בין אם ביכולתכם להחזיר את הכספים במלואם או בחלקם, ובין אם אינכם יכולים להחזיר את החוב. למעשה, בפני החייב פתוחות מספר אפשרויות ויש להיוועץ בעורך דין על מנת לבחון את יתרונותיהן, חסרונותיהן והשלכותיהן. במאמר זה נתמקד באפשרות של הסדר חובות בהוצאה לפועל, הפתוחה בפני חייבים שאינם מסוגלים לפרוע את חובותיהם בבת אחת.

     

    פריסה בתשלומים של החוב

    במידה והחייב יכול לפרוע את חובותיו בבת אחת יש לפנות אל ההוצאה לפועל לתשלום מלוא החוב ובכך להביא לסגירת התיק. עם זאת, במידה והחייב אינו מסוגל לפרוע את מלוא חובותיו בבת אחת, ניתן להגיש בקשה לפריסה של התשלומים. כלומר, הסדר חוב בהוצאה לפועל משמעו פריסה של החוב כפי שנקבע בצו האזהרה (או כפי שנקבע בצו תשלומים שהוציאה זה מכבר ההוצאה לפועל).

    כאמור, ישנה חשיבות גדולה לפנייה מהירה אל ההוצאה לפועל, עדיף באמצעות עורך דין בעל ניסיון רב בתחום. אם מדובר בתביעה על סכום קצוב יש להגיש את הבקשה לצו תשלומים לכל היותר תוך שלושים יום ממועד המצאת האזהרה לחייב, ואם מדובר בבקשה לביצוע שטר או בפסק דין יש להגיש את הבקשה לכל היותר תוך עשרים יום. עם זאת, במידה וחל שינוי לרעה במצב הכלכלי, או שהחייב אינו מסוגל לעמוד בצו תשלומים שנקבע בעבר, הרי שניתן להגיש את הבקשה גם במועדים יותר מאוחרים.

    בכל מקרה, בקשות עבור הסדר חובות באמצעות עורך דין מוגשות דרך האינטרנט, ובקשות ללא ייצוג של עורך דין ניתן להגיש גם באופן ידני. לצורך הגשת הבקשה יש למלא את טופס 233 תוך סימון הסעיף הרלוונטי, ולצרף אליו מסמכים כגון כתב ויתור סודיות, צילום דף חשבון בנק, צילום של תעודת הזהות, דפי חיוב של כרטיסי אשראי, תלושי משכורת מחצי השנה האחרונה, אישור קצבאות וגמלאות מהביטוח הלאומי, תנועות עובר ושוב חצי שנה לאחור, אישורים על כספים בפיקדונות, תוכניות חיסכון, קרנות פנסיה וכדומה, וכן חשבוניות של הוצאות הבית (מים, טלפון חשמל וכדומה), חוזה שכירות, מסמכים בעלות על רכב, בעלות במקרקעין, ועוד.

    לאחר הפניה אל הוצאה לפועל, הסדר חוב ייבחן על ידי רשם ההוצאה לפועל בדגש על החובות הקיימים והיכולות הכלכליות כפי שעולות מהמסמכים. ראוי לציין שעוד לפני שהבקשה מאושרת יש לעמוד בתשלומים שהוצעו על ידי החייב  במסגרת הבקשה. בהמשך, רשם ההוצאה לפועל עשוי לאשר את הבקשה, אך גם לדחותה, או לחילופין להזמין את החייב לחקירת יכולת כלכלית בנוכחות הזוכים, או להורות על המצאת מסמכים נוספים. יש לציין שאם באזהרה התקבל זימון גם לחקירת יכולת, הרי שהגשת הבקשה לצו תשלומים מבטלת את הזימון (אלא אם מתקבל זימון מחודש לאור הבקשה). עם זאת, במידה והבקשה נדחית תיערך תוך שבועיים חקירת יכולת שאליה חובה להגיע, שאם לא כן יוטלו מגבלות וסנקציות על ידי רשם ההוצאה לפועל. בנוסף, במידה וכבר קיימים כמה תיקים לחייב, ייתכן שיאוחדו כלל התיקים (איחוד תיקים) וייקבע כי הצו חל על כלל החובות.

     

    בקשה לשינוי הוראת תשלום

    במידה ומדובר בחייב שכבר יצא לו צו תשלומים, אך חל שינוי במצבו הכלכלי וביכולתו לעמוד בתשלומים שנקבעו, הרי שבאפשרותו לפנות בגין חוב הוצאה לפועל ולבקש צו תשלומים חדש. גם כאן, רשם ההוצאה לפועל רשאי להיענות לבקשה ולהביא לפריסה לתשלומים חודשיים חדשים, אך באפשרותו גם שלא לשנות את הצו המקורי. את הבקשה ניתן להגיש באמצעות עורך דין דרך האינטרנט, ובאופן עצמאי אפשר להגיש את הבקשה גם ידנית בלשכת ההוצאה לפועל. זאת, בדרך זהה לזו שתוארה לעיל לגבי צו התשלומים.

     

    כמה מילים על איחוד תיקים

    איחוד תיקים אינו בדיוק הסדר חובות הוצאה לפועל אך עשוי להקנות נוחות רבה יותר לחייב. אפשרות זו פתוחה בפני חייבים שיש להם כמה תיקים ומסוגלים לעמוד בתשלומים חודשיים הקבועים בצו תשלומים. במידה ובקשת האיחוד תתקבל על ידי ההוצאה לפועל, כלל התיקים וההליכים של החייב יהיו מרוכזים תחת תיק חדש אחד, אשר ינוהל בלשכה בה קיימים מרבית התיקים. בתוך כך, רשם ההוצאה לפועל יקבע את סכום התשלום במסגרת האיחוד.

    את הבקשה מגישים באמצעות טופס מספר 7 ובצירוף כתב ויתור סודיות, צילום של תעודת זהות, רישיון רכב, חשבונות טלפון וחשמל, הסכם שכירות, תצהיר ומסמכים שונים המעידים על המצב הכלכלי של החייב. יש לציין כי על החייב לשלם את הסכום שנקבע בצו התשלומים עד לקבלת ההחלטה לגבי האיחוד, וכמו כן להגיע לחקירת יכולת.

    הבקשה עשויה להידחות בנסיבות שונות, כגון אי גילוי שלם של המידע הכלכלי, מסירה של פרטים כוזבים, הוצאות כספיות בלתי הכרחיות, עוד. עם זאת, במידה והחייב עמד בכלל התנאים (וחקירת היכולת הראתה כי יוכל לפרוע את חובותיו בפרקי הזמן הרלוונטיים), ירוכזו כלל ההליכים בתיק אחד חדש וייקבע הסכום לתשלום. בתוך כך, רשם ההוצאה לפועל עשוי להורות על השהייה או הפסקה של הליכים בתיקים האחרים, בין אם מול תשלום או העמדת ערובה על ידי החייב או צד שלישי.

     

    אפשרות אחרונה – חדלות פירעון

    חדלות פירעון (בעבר פשיטת רגל) היא אפשרות הפתוחה בפני חייבים שאינם מסוגלים להחזיר את חובותיהם, לא בבת אחת ולא בפריסה לתשלומים. מטרתו של ההליך היא להביא להחזר חובות מקסימאלי לזוכים, לפטור את החייב משאר חובותיו ולהביא לשיקומו הכלכלי. ההליך מתחיל בפנייה את ההוצאה לפועל להוצאת צו פתיחת הליכים. כעת מתחילה שנה בה החייב צריך לשלם תשלומים חודשיים, לעמוד במגבלות שונות ולהגיש דוחות. בהמשך יוצא צו שיקום כלכלי המציב תנאים לשלוש השנים הבאות, ואחרי תקופה זו (לעיתים לפני סיומה ואף מיידית) מתקבל צו ההפטר.

    למידע נוסף בנושא ולקבלת ייעוץ, ליווי וייצוג בהליכי הוצאה לפועל, הנכם מוזמנים לפנות אל משרד גיל אפרתי ושות’ בטלפון 02-6523322 או 03-9651548.

חוב הוצאה לפועל
דילוג לתוכן